Καθαρθήναι δει πρώτον, είτα καθάραι


Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούμε διαρκώς από όλα τα μέσα ενημέρωσης και από τις κουβέντες μεταξύ συναδέλφων και φίλων για την καθοριστική ημερομηνία της 25ης Ιανουαρίου, κατά την οποία θα λάβουν χώρα οι εθνικές εκλογές στον τόπο μας. Την ίδια ημέρα η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους αγίους της. Τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο! Ενός ανθρώπου που παρόλο που ανέβηκε στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα, αυτό του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, μόλις τον συκοφάντισαν όσοι εποφθαλμιούσαν τον Οικουμενικό θρόνο, τότε με μεγάλη άνεση παραιτήθηκε από το αξίωμα και γύρισε στην αγαπημένη του μοναχική ζωή και στην έρημο. Η αντίφαση που ζούμε στις μέρες μας είναι εμφανέστατη. Τί σχέση μπορεί εμείς να έχουμε με αυτόν τον μεγάλο γίγαντα της Ορθοδοξίας μας, τον οποίο με το ζόρι ενθρόνισαν Πατριάρχη, καθώς δεν υπήρχε αξιότερος για να σώσει την Εκκλησία από την αίρεση; Και όταν μετά από πολύπονους αγώνες τα κατάφερε και εδραίωσε την Ορθοδοξία στην Κωνσταντινούπολη, οι ομόδοξοί του και «φίλοι» του επίσκοποι, τον κατηγόρησαν ότι παράνομα είχε ανέλθει στον Οικουμενικό θρόνο(!). Ο Γρηγόριος αντί να υπερασπιστεί τη θέση του – όπου σίγουρα θα δικαιωνόταν – προτίμησε να τους αφήσει στη μιζέρια τους και να αποσυρθεί. Και έτσι έγινε ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας από τους τρεις αγίους στους οποίους η Εκκλησία μας απέδωσε την επωνυμία «Θεολόγος»!
Παρακάτω παραθέτουμε ένα δικό του ποίημα, το οποίο το έγραψε για τους ανθρώπους που είχαν κάποιο αξίωμα και για την ευθύνη που φέρουν για όλους εκείνους που ποιμαίνουν. Το αφιερώνουμε στους αυριανούς κυβερνήτες της χώρας μας:

«Καθαρθήναι δει πρώτον, είτα καθάραι· σοφισθήναι, και είτα σοφίσαι· γενέσθαι φως, και φωτίσαι· εγγίσαι Θεώ, και προσαγαγείν άλλους· αγιασθήναι, και αγιάσθαι».

(Μετάφραση: Να καθαρίσεις πρώτα τον εαυτό σου για να μπορέσεις να καθαρίσεις και τους άλλους· να γίνεις σοφός για να κάνεις και τους άλλους σοφούς· να γίνεις φως για να φωτίσεις όλους· να φτάσεις κοντά στον Θεό για να οδηγήσεις και τους άλλους· να αγιασθείς για να αγιάσεις)

Σωτήρης Κόλλιας