ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Άλλο ένα άρθρο για την Παιδεία: Όποιος αναρωτιέται ακόμα γιατί τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένα, ας διαβάσει το παρακάτω αρθρο του συμπαθέστατου και ευφυούς επιστήμονα Ν. Μάργαρη, που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Θα επανέλθουμε...

Νίκος Μάργαρης, Καθηγητής στο τμήμα Περιβάλοντος,
στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


'Οταν διορίστηκα Καθηγητής στην τότε έδρα της Οικολογίας στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν Μάιος του 1978. 'Ημουν 35 ετών και στο φόρτε του ήταν το «κίνημα του ΔΕΠ», δηλαδή των Βοηθών και των Επιμελητών. Από Επιμελητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έγινα Καθηγητής και πέρασα στην τάξη των διαβόλων, της γερουσίας και των αρτηριοσκληρωτικών, που οι «δημοκρατικές δυνάμεις» της συμμαχίας των Βοηθών και των φοιτητών συνεχώς κατήγγελλαν. Ήταν κάπως περίεργο, πάντως, όταν οι Καθηγητές στο Βιολογικό ήμασταν συνολικά 7 και είχαμε μικρότερο μέσο όρο ηλικίας από τους Βοηθούς και τους Επιμελητές, αλλά μας αποκαλούσαν... γερουσία.


 Μέχρι το 1981 κάθε προσπάθεια εκλογίκευσης της κατάστασης στα πανεπιστήμιο απέτυχε. Με την αλλαγή της κυβέρνησης η «δημοκρατική συμμαχία» των συνδικάτων Βοηθών και φοιτητών (οι «δημοκρατικές δυνάμεις») κατάφερε και πέρασε τον «προοδευτικό νόμο». Τι γίνεται, όμως, όταν ένα συνδικάτο παίρνει ιην εξουσία; Απλούστατα τη μοιράζει στα μέλη του. Ετσι, όλοι οι Βοηθοί έγιναν Καθηγητές και όλοι οι φοιτητές πήραν πτυχίο «στο έτσι» με το «δημοκρατικό πέντε». Δυστυχώς, γνωστού όντως ότι όσοι έχουν τα λιγότερα προσόντα δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα και είναι σήμερα η πλειονότητα των καθηγητών, δε βλέπω τα Πανεπιστήμια να αναβαθμίζονται ούτε στα επόμενα πενήντα χρόνια. Όσες προσπάθειες και να κάνουν οι υπουργοί Παιδείας που οι προτάσεις τους είναι σωστές. Δυστυχώς, από την αρτηριοσκλήρωση περάσαμε σε άλλη γεροντική αρρώστια, τη μαλάκυνση!

Σήμερα οι συνδικαλιστές (Καθηγητές, πλέον) έγιναν κότες, φοβούμενοι τόσο τη σκιά τους και ελπίζοντας ότι αυτοί που σπάνε, χαλάνε, κλέβουν, κλειδώνουν ή χτίζουν τις πόρτες τους κάποτε θα τους ψηφίσουν για να εκλεγούν Πρόεδροι, Κοσμήτορες και Πρυτάνεις; Στο Βιολογικό της θεσσαλονίκης (με τον ίδιο αριθμό φοιτητών του 1978) οι πάσης βαθμίδας Καθηγητές, από 7 που ήμασταν εμείς, σήμερα είναι 72! Ν. Μ. 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ, 4Τροχοί Δεκ. 2010