Ο βιβλιοπώλης τῆς Καμπούλ


Σύντομη Βιβλιοπαρουσίαση
  
Asne Seierstad: Ο βιβλιοπώλης της Καμπούλ. εκδ. Κριτική, 2003, σελ. 292


 Είναι καλοκαίρι και ο χρόνος για διαβασμα πιο εύκαιρος. Έτσι, σας παρουσιάζουμε αλλο ένα  βιβλίο που διαβάσαμε και μας άρεσε πολύ.


Ένα συναρπαστικό χρονικό της Όσνε Σέιερσταντ, της μόνης Σκανδιναβής δημοσιογράφου που βρισκόταν στην Καμπούλ στην διάρκεια του πολέμου του Αφγανιστάν. Μετά το τέλος του πολέμου αποφάσισε να παραμείνει στην πολύπαθη χώρα και να συγκατοικήσει για 4 μήνες με μια πολυμελή οικογένεια Αφγανών, αυτή του βιβλιοπώλη Σουλτάν Χαν, για να ζήσει την ζωή τους από κοντά. Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται όλη η νοοτροπία και τα ήθη μιας φιλήσυχης μουσουλμανικής οικογένειας, που όμως απέχει αφάνταστα από την μέση δυτική οικογένεια.

 Η Σέιερσταντ λέει χαρακτηριστικά «Με προκαλούσε συνεχώς ο τρόπος που οι άντρες μεταχειρίζονταν τις γυναίκες και για πρώτη φορά αισθάνθηκα τόσο έντονα την ανάγκη να χτυπήσω κάποιον, θύμωνα πάρα πολύ και το χειρότερο ήταν ότι δεν μπορούσα να πω τίποτα. Προσπαθούσα να είμαι ήρεμη, γιατί ο στόχος μου δεν ήταν να αναμορφώσω μια αφγανική οικογένεια, αλλά να περιγράψω τη ζωή της. Όσο άδικη και αν ήταν η μεταχείριση μιας γυναίκας, εγώ έπρεπε να είμαι ουδέτερη. Ζούσα όπως αυτοί, φόραγα την ίδια απαίσια μπούρκα, κοιμόμουν σε ένα σκληρό στρώμα, κάθε πρωί έριχνα στο κεφάλι μου έναν κουβά κρύο νερό, έτρωγα και έπινα μαζί τους».



Ταυτόχρονα με την ζωή αυτής της οικογένειας μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τήν επέμβαση των Ρώσων και των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, για το Ισλάμ, τους Ταλιμπάν, την ζωή σε μια χώρα όπου η ζωή έχει μικρή αξία, όπου ο μέσος όρος ζωής είναι 43,6 χρόνια και το κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 300 δολάρια!

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο,  η μετάφραση ζωντανή και χωρίς προβλήματα και ο συγκλονισμός για το πώς ζουν οι άνθρωποι στην άλλη άκρη του κόσμου, μόνο σε περίσκεψη για την γκρίνια μας μπορεί να μας οδηγήσει!